23 Aralık 2015 Çarşamba

KAMBOÇYA KAMBOÇYA...

Hayallerin Ülkesi mi?

Yaşanılacak Ülke mi?

Artı ve Eksileri ile Kamboçya!



Trat-Koh Kong Sınırı...


     Yakın bir arkadaşımın daveti ile köşe bucak 3 ay gezdiğim bu ülke hakkında her şeyi yazmak istiyorum.
     İlk olarak yaşadığım komşu ülke Tayland ile bazı konularda da Kamboçya yı kıyaslamak istiyorum.
     Pattaya'dan kara  yolu ile Kamboçya ya gitmeye karar verdim. Bu nedenle en kısa mesafe bu yol olduğu için Trat üzerinden Koh Kong sınırına oradan da Sihanoukville'ye ulaşmaya karar verdim. Pattaya'dan Trat a kadar mini van ile yolculuk için 400 Baht ödedim yani yaklaşık 12 $ dolar. Yolculuğum yaklaşık 5 saat sürdü. Trat minibüs terminalinde indiğimde Koh Kong Border için 120 Bahta yani 4 $ bilet aldım. Bu yolculukta yaklaşık 2 saat sürdü. Tayland vize işlemlerinden sonra Kamboçya vize işlemlerime devam ettim. Fakat Kamboçya tarafına geçince vize işlemleri tam bir facia. Vize işlemlerini yapan polisler sadece görüntü olarak orada bulunuyor adeta.Sadece mühür ve parmak izi almak için! Tabi verilen 45$ dolar vize ücreti var rüşveti içinde.Polisler alanen rüşvet alıyor.Orada bulunan ayakçılar adeta mafya olmuş ve orada adamına göre dolar üzerinden işlem yapıyorlar. Bu adamlardan kurtulup pasaport işlemi yapabilmeniz adeta mucize. Aynı durum Tayland-Kamboçya arasındaki tüm kara sınır noktalarında aynı. Yani kısa ve öz ayaklar baş olmuş!!! Ve polislerin hiç bir fonksiyonu yok. Kamboçya ya gelecek kişilerin mutlaka buraya bilen bir rehbere ihtiyaçları var.


        Pasaport işlemlerinden sonra ulaşım için geçince ikinci sorun başlıyor. Çete burada da iş başında. Taksi adı altında özel araçlarla kişi başı 30$ dolardan başlayan ücretlerle taksi tutabiliyorsunuz.Ya da tek başınız 50 ile 100$ arası fiyatlarla taksi tutabilirsiniz. Yolda taksici sürekli mola vermek isteyebilir.Çünkü parasını sizin ödediğiniz yemeği yemek isteyebilir. Sihanoukvilleye yaklaşınca uzak bir yerde bırakmak ile tehdit edip 15-20 $ ek ücret isteyebilir. Lütfen bunlara DİKKAT edin.
        Sınır zaten dingonun ahırı gibi .İsteseniz pasaportsuz bile Kamboçya ya girebilirsiniz o da ayrı bir muamma.
        Birde sınırdan buranın yerel dolmuşu TukTuk'u ile Koh Kong a pazarlık yaparak sabah 07:00 ve 14:00 te kalkan otobüs ile 7$ dolara Sihanoukville ye ulaşabilirsiniz.





SİHANOUKVİLLE

        Türkiye'de küçük sahil kasabalarını andıran,çoğu sokak yolları kırmızı topraklı,bozuk,çamurlu ve çok az asfalt yolu ile Sihanoukville bir çok hippi,ağır ağbi,gay,entel kadın ve erkek turist ve yaşayan Türklerin bulunduğu sahil kasabası. Adeta Rus-İsrail-Türk mafyasının kol gezdiği tatil köyü.Tabi ki Tayland a göre çok çok geri.Bir Pattaya ile kıyaslanamaz bile. İçki ve sigara dışında her şey pahalı.Kesinlikle hiç bir forumda ucuz sözlerine aldanmayın.
         En dandik questhouse'lar bile 7-10$ dan başlıyor.Doğru düzgün bir yer ise 15-20 dolar en az. Doom Room lar ise 3-4 $ yani bir çok kişinin yer yataklarında yattıkları odalar.Bir ev kiralamak isterseniz aylık 500$ doları gözden çıkarmanız lazım. Bu evler genelde düşük kalite eşya içerir. Eğer lüks bir ev isterseniz 500-1000$ ı gözden çıkarmanız gerekir. Studio daireler ise 300-500 dolar arası.Bu arada ülkede elektrikte pahalı ve sık sık kesiliyor.
          Şehirde yürürken en rahatsız olacağınız şey ise adeta yolda yürümenize izin vermeyen TukTuk çular. Devamlı TukTuk sesi duymaktan fenalık geçireceksiniz.Zaten bu ülkede her motoru olan TukTukçu. Birde sabit bir fiyat yok kim ne tutturursa. Bu ülkede insan olduğunuzu zaten unutun. Kamboçya halkı için siz sadece DOLAR'sınız. Paranız varsa kralsınız. Paranız için herkes sizle yakın. Kadınlar zaten yaşlı avrupalı erkekler peşinde. Bir kısmı da sahilde müşteri avında.
          Ülke'de hijyen diye bir şey yok. Çeşme suyu içilmiyor. Damacana su almalısınız.Damacana su 1 $ 1,5 KG lık su 50 cent yarım kiloluk su ise 30 cent'ten başlıyor.Damacana şişelerinin en güzeli ise çeşmeli olması! Ama tabi ki ne derece hijyenik orası meçhul.
          Psar Leu halk pazarı bizim kapalı çarşıların hijyenij olmayanı. Kokudan ölebilirsiniz. Sebzelerde binbir çeşit mikrop vardır kesin. Bu nedenle bizim BİM-ŞOK.. büyüklüğünde ki Samudera marketten alışveriş yapmanızı öneririm. Zaten her şeyin olduğu en büyük market bu.Daha sonra ise ORANGE Market,Lucky Market geliyor.Bunlara benzeyen bir kaç market daha var.Birde ülkede marketlerde yeni yeni fiyat etiketleri konmaya başlamış.Pazarda ise hiç etiket yok. Her tezgah ayrı fiyat veriyor.Mesela domatesin kilosu 1$ dolardan başlıyor.Ispanak 6$ Dragon meyvesi 1$ patates 2$ dolma biber 2$ üzüm 10$ ...kilosu başlıyor. Kutu Coca Cola 50 cent yani 1,5TL. Süt 2 Kg 4$.
         





     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder